NICK GARRIE – THE NIGHTMARE OF J.B. STANISLAS (RE-ISSUE)

De zomertijd is vaak het meest gepaste moment om een aantal godvergeten platen uit het verre muziekverleden terug in de schijnwerpers te plaatsen. Soms zijn dat grote succesalbums die een volgende generatie muziekliefhebbers wil laten kennismaken met de toppers van weleer. Een andere keer gaat het om schitterende platen die bij hun originele release helemaal de mist zijn ingegaan, vaak door een totaal foute promotie of omdat ze indertijd op het verkeerde moment op de markt werden gelanceerd.

Tot die laatste categorie behoort zeker het album “The Nightmare Of J.B. Stanislas”, een debuutplaat die de Londense singer-songwriter Nick Garrie-Hamilton in 1969 op negentienjarige leeftijd heeft opgenomen in Frankrijk en die tot op heden enkel in vinylversie te verkijgen was. Hij maakte platen onder de naam Nick Garrie en Nick Hamilton naar de familienamen van zijn Russische vader en zijn Schotse moeder. Hij is vorige maand 70 jaar geworden en nog steeds actief als vertolker van folk- en popliedjes zoals ze op dit album werden gebracht. Zijn laatst uitgegeven plaat verscheen in 2017 onder de titel “The Moon And The Village”.

Op het 50 jaar later als CD heruitgegeven album staan de originele twaalf nummers van indertijd in een opnieuw gedigitaliseerde versie, aangevuld met negen verdere songs waaronder de A & B-zijde van zijn nooit op de markt verschenen single “Queen Of Spades / Close Your Eyes” uit 1968 en zes demoversies van liedjes die in 1969 op de originele “The Nightmare Of J.B. Stanislas” stonden. Een demoversie van de eerder nooit uitgegeven song “Stone And Silk” sluit de tracklijst van deze plaat keurig af.

Wat ons opvalt bij de beluistering van de liedjes op deze plaat is dat elke song eigenlijk probleemloos de tand des tijds heeft doorstaan en net zo goed dit jaar voor het eerst had kunnen uitgebracht worden. Qua muzikaliteit en songkwaliteit hoeven de nummers helemaal niet onder te doen voor nieuw werk dat dezer dagen door andere folkartiesten wordt opgenomen.

Bij de betere nummers op “The Nightmare Of J.B. Stanislas” rekenen wij het op de video te beluisteren “Can I Stay With You”, “David’s Prayer”, “Stephanie City”, het poppy liedje “Little Bird” en countryrocker “Queen Of Queens”. Het is nu waarschijnlijk gedaan met het bieden van te gekke bedragen voor de vinylversie van deze plaat, want de CD zal tegen een heel normale prijs worden aangeboden en biedt de liefhebbers nog heel wat extra plezier door de negen bonustracks die op het schijfje werden toegevoegd.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Tapete Records
Distr.: Sonic RendezVous

video